Huis van de mens

Het huisvandeMens Mechelen (voorheen Centrum Morele Dienstverlening) is georganiseerd vanuit deMens.nu, een koepel van 36 vrijzinnig humanistische verenigingen.

Het vrijzinnig humanisme is de levensovertuiging die probeert leven en wereld te begrijpen met uitsluitend menselijke vermogens. Met de mens als zijn eigen zingever, die eigen idealen kiest en zelf zin geeft aan gebeurtenissen en ervaringen. Bovendien beschouwt het vrijzinnig humanisme dit leven als het enige leven. Geen ervoor, geen erna. En de handleiding voor het leven stellen we als mens zelf samen.

 

Het huisvandeMens biedt een kosteloze dienstverlening aan vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief, open voor iedereen. Je kan er terecht voor…

Vrijzinnig Humanistische Begeleiding

Want soms zit je ergens mee en heb je het gevoel dat je er niet alleen uit geraakt. Sommige momenten in het leven zijn moeilijk. Ziekte, problemen op het werk of in je relatie, het overlijden van een vriend of familielid, … . Het zijn gebeurtenissen die je uit evenwicht brengen en gevoelens en vragen losmaken. Een vrijzinnig humanistisch consulent, werkzaam in een huisvandeMens, kan een luisterend oor bieden en helpen jouw gedachten te ordenen en je vragen te verhelderen, zodat je zelf weer verder kan.

Je kan er op korte termijn terecht en mogelijke drempelvrees is ongegrond. Iedereen kan af en toe eens een babbel gebruiken…

Een plechtigheid op maat

Wil je graag een plechtigheid (geboorte, huwelijk, samenzijn, …) organiseren, dan kan je een beroep doen op een consulent van het huisvandeMens. Samen geven jullie de plechtigheid vorm. Het is een plechtigheid waarbij je helemaal jezelf kunt zijn, waarbij je zelf tekst en beeld aanreikt. Ook als je inspiratie tekort komt, helpen we je op weg!

Maar ook wanneer je iemand moet loslaten die veel voor je heeft betekend kan je bij ons terecht. Samen met de vrijzinnig humanistisch consulent geef je de afscheidsplechtigheid vorm en op basis van jullie gesprek schrijft hij/zij een authentieke afscheidsrede.

Informatie

Kom zeker ook eens snuisteren in onze bibliotheek. Je vindt er een rustige leesruimte en een ruim assortiment aan boeken rond een waaier van thema’s: opvoeding, seksualiteit en relaties, vrijzinnigheid, euthanasie, maatschappij en ethiek, rouw en verlies, educatieve spelen, …

De dood bespreken, maakt het leven soms draaglijker. Rond het levenseinde is er de laatste jaren wettelijk veel veranderd. In het huisvandeMens krijg je tekst en uitleg. Bovendien helpt men je bij het opmaken van een wilsverklaring euthanasie.

En verder…

We organiseren informatieve activiteiten, voordrachten over allerhande maatschappelijke thema’s, rondleidingen voor klassen, …

Nog vragen?

Wandel gerust eens binnen! Het Mechelse huisvandeMens vind je op het volgende adres:

huisvandeMens Mechelen
Consciencestraat 9 – 2800 Mechelen
tel. 015 45 02 25
mechelen@deMens.nu
www.deMens.nu