Feest Vrijzinnige jeugd Mechelen

Het Feest Vrijzinnige Jeugd (FVJ) symboliseert het afscheid van de kindertijd en wijst op de openstaande deur naar de volwassenheid. Het is voor de 12-jarigen een bekroning voor het volgen van 6 jaar niet-confessionele zedenleer en een moment waarbij wordt stilgestaan bij de grote vragen: wie ben ik, wat ben ik, waar ga ik naartoe?

Volwassen worden is meer dan ’s avonds langer mogen opblijven. De basisschool ligt bijna achter de rug, er moet een keuze gemaakt worden aangaande studierichting, enz…. Het bereiken van de leeftijd van 12 jaar gaat vaak gepaard met een viering in gezelschap van familieleden, van vrienden, van gelijkgezinden.

Het is de bedoeling de feestelingen tijdens de plechtigheid bewust te maken van het feit dat ze een nieuwe levensfase binnentreden die niet altijd gemakkelijk zal zijn.

Dat ze voelen dat ze een steuntje in de rug krijgen om, samen met hun ouders, vrienden en leerkrachten zedenleer, een aantal attitudes te creëren om een eigen moreel verantwoord leven uit te bouwen in alle openheid en vrijheid van denken.

Wil je meer weten over de geschiedenis van dit vrijzinnig feest? Klik hier.

Feest Vrijzinnige Jeugd Mechelen 2022

Het volgende Feest Vrijzinnige Jeugd Mechelen staat gepland op zondag 15 mei 2022! Meer info volgt later.

Feest Vrijzinnige Jeugd Mechelen 2017

Op zondag 21 mei 2017 ging het 58ste Feest van de Vrijzinnige Jeugd Mechelen door in de Nekkerhal. Bijna negentig feestelingen maakten samen met hun trotse familie en met de leerkrachten niet-confessionele zedenleer er een onvergetelijke plechtigheid mee. De jongeren werden ‘feestelijk’ ingehaald in het leven als volwassenen.

“Een nieuwe, betere wereld bouw je niet in één dag. Maar jullie zijn doorzetters. Wij hebben vertrouwen in jullie en in jullie toekomst, in jullie zoektocht naar wijsheid, naar de volle schoonheid van het leven, in jullie kracht om er samen een mooiere wereld van te maken!”

Feest Vrijzinnige Jeugd 2016

Het Feest Vrijzinnige Jeugd 2016 ging door op zondag 24 april 2016 in Perron M.

Feest Vrijzinnige Jeugd 2015

Het was een prachtig feest. Proficiat aan de feestelingen en hun familie.
Met dank aan de leerkrachten en de talrijke vrijwilligers!

Feest Vrijzinnige Jeugd 2014

Op zondag 18 mei 2014 vond het 55ste Feest van de Vrijzinnige Jeugd Mechelen plaats. Een zeventigtal feestelingen kwamen samen om hun intrede te doen in een wereld die verder zal reiken dan de familiekring en de school.

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

Feest Vrijzinnige Jeugd 2013

Het 54ste Feest Vrijzinnige Jeugd in Mechelen vond plaats op zondag 5 mei 2013 te Perron M. Bijna honderd feestelingen maakten samen met hun trotse familie en met de leerkrachten niet-confessionele zedenleer en een onvergetelijke plechtigheid mee. De jongeren werden ‘feestelijk’ ingehaald in het leven als volwassenen.

“Een nieuwe, betere wereld bouw je niet in één dag. Maar jullie zijn doorzetters. Wij hebben vertrouwen in jullie en in jullie toekomst, in jullie zoektocht naar de waarheid, naar de volle schoonheid van het leven, in jullie kracht om er samen een mooiere wereld van te maken!”

Hier vind enkele sfeerbeelden terug.

Feest Vrijzinnige Jeugd 2012

Het 53ste Feest Vrijzinnige Jeugd in Mechelen vond plaats op zondag 6 mei 2012 te Perron M. Proficatie aan al de feestelingen en hun familie! Sfeerbeelden van de plechtigheid in de Nekkerhal en het feest in het Lyceum vindt u hier.

Het Feest Vrijzinnige Jeugd 2011

Het 52ste Feest Vrijzinnige Jeugd ging door op zondag 29 mei 2011.